BiografiKarakteristik
Arne Würgler blev i 70´erne synonym med begrebet ”politisk musik” – ikke mindst i sit samarbejde med Benny Holst. I de senere år har han ud over sin musikerkarriere i nok så høj grad koncentreret sig om musikpolitik og om at kæmpe for sine musiker- og komponist-kollegers rettigheder. Karriere Arne Würgler debuterede på kontrabas i børneorkestret "Jazz´n Babies" i et tv-program i 1957. Senere spillede han jazz med bl.a. Karsten Vogels Kvartet. 68-69 var han bassist i "Burnin´ Red Ivanhoe", i 69 i folk-rockbandet "High Crossfield" og året efter i "Pan" og i 71-72 i "Blast Furnace". Samtidig indledte han et samarbejde med Benny Holst – første job sammen i " Husker du vor skoletid" på Fiolteatret i 71. Som del af kunstnerkollektivet Agitpop indspillede de i de kommende år en række temaplader med politiske og samfundsrelaterede sang og var som duo fast musikalsk underlægning til en række af periodens store demonstrationer og arbejdsnedlæggelser. Holst & Würgler var 75-78 med bl.a. Trille med i kabaretforestillingerne "Kapital, København, Kvinder og Kærlighed", "Fuglen, Skoven og Hjertet", "Vent Ikke På Bedre Tider", "Et Folk, Som Ingen Sange Har Er Lette At Holde i Skak" og "Livet Er Kort Og Man Er Så Længe Død". Duoen medvirkede endvidere i turneen "Ta´Party", som kom på plade (Abra Cadabra, 1979) med bl.a. Holger Laumann, tenorsax, Ole Fick, guitar og Jens Rugsted, el-bas. Würglers sang Røde Wilfred var op igennem 79´erne slagsang ved mange politiske arrangementer. Würgler og Holst medvirkede på Giv EF modstand (Folkebevægelsen mod EU, 1979) med Jesper Jensens Valgsang, og i 88 udsendte de "De Voksne Synger "(Harlekin). De turnerede i Skandinavien, DDR og Cuba. I 96 kunne Würgler og Holst fejre 25 års jubilæum – i de senere år som Sømanden og Stjernerne, suppleret af ”sømanden” Niels Pedersen, harmonika, og lejlighedsvis med Lone Kellermann eller Eva Madsen. Trioen har ikke været særlig interesseret i plademarket, men har været meget aktiv på landets små private og offentlige scener. Gruppen medvirkede dog på Europasange 92, udgivet i forbindelse med afstemningen om Maastricht-traktaten i 92. |
Faktaboks
|
I 70´erne udsendte Würgler i eget navn lp´erne "Frispark" med medlemmerne fra Blast Furnace, samt "Sange fra en kold tid" med musikere fra Bazaar og Hugo Rasmussen, bas, produceret af Karsten Sommer, med bl.a. Jesper Jensens gendigtning af Bert Brechts digt "Kinderkreuzzug". Fra 78 turnerede han med egen trio: Martin Andersen, violin, og Mehmet Ozan, percussion. I 80 udsendte han "Med egne ord", oprindelig med arbejdstitlen Lykkenborg efter en fantasifuld bygning på Færøerne. På pladen beskæftiger Würgler med kærlighed, børn og parforhold, og den var indspillet med Poul Banks, Musikorkestret, Anders Koppel, klaver og Alex Riel, trommer. I 81 turnerede Würgler bl.a. som guitarakkompagnetør for forfatteren Charlotte Strandgaard, ligesom han satte musik til flere af hendes digte. Han opholdt sig derefter en periode på kunstnerrefugiet San Cataldo i Italien, hvor han skrev sangene til "Hold Fast Engel", som blev udsendt i 83, Musikerne var Poul Banks, guitar; Nils Tuxen, guitar, Jørgen Lang, mundharpe, og Niels Hofman, synthesizer. Musikken var en blanding af country, samba og poprock, og der var sange om aktuelle emner som Falklandskrigen og bz-bevægelsen. Würgler forsatte sin linie fra sine to forrige plader og havde nu bevæget sig væk fra 70´ernes paroler og bragt det politiske og det personlige sammen.
I efteråret 93 rejste Würgler til Nashville, Tennessee, hvor han mødte nogle musikere, han havde lyst til at indspille med. I efteråret tog han derover igen, sammen med Nils Tuxen og Torben Kjær, klaver og indspillede Amerikasange med bl.a. mundharpelegenden Charlie McCoy. Würgler skrev al musik og de danske tekster, og optagelserne blev mixet i Danmark af Flemming Ostermann. Som vokalist medvirkede Lecia Lundstrøm, ex-Laban. Musikken blev arrangeret af Nils Tuxen og blandt sangene var f.eks. "Lad hunden få lidt me´r", tilegnet Würglers gamle skolekammerat, Venstre-folketingsmedlemmet Birthe Rønn Hornbech!
2007 Deler Würgler koncerter med Michael Wiehe i København og Århus
2009 Udgav Würgler cd album: EN HJERTESAG i samarbejde med Nils Tuxen. Banjospiller Sine Bach Rüttel medvirker på flere sange.
2012 medvirker Würgler på "Woody på dansk" i anledning af Woodys Guthies 100 år dag med sangen HJEMLØS.
2013 deltog Würgler sammen med cubanske musikere i en koncert i DR´s koncertsal i anledningen af 40 året for militærkuppet i Chile. Würgler optrådte med Sine Bach Rüttel, Danmarks bedste kvindelige banjospiller, Nils Tuxen på guitar og den forrygende unge cubanske bassist, Yasser Pino Morejon og cubanske perk. Yohan Roman. Sammen fremførte de en række nye sange.
2013 Udgav Würgler i anledning af sin 70 år fødselsdag cd album DET DER ER i samarbejde med Nils Tuxen og medvirken af Sine Bach Rüttel. CD'en nomineres senere til DMA FOLK.
2015 Tager Würgler på efterårstour med ARNE WÜRGLER BAND: Würgler sang/guitar, Sine Bach Rüttel sang/banjo, Nils Tuxen guitar, Yasser Pino kontrabas og Yohan Ramon perk.
Diverse
Würgler har produceret for gruppen Valseværket og den grønlandske sanger Rasmus Lyberth, Viljen er styrke, (Demos). Han sang sin egen Terror på Niels Skousen ep´en 4 sange til Jaime (Okusono Martinez, 1977), og medvirkede med Gitte Bruun og Niels Hofman fra Skilfinger på lp´en Vi Køber Ikke Pakken I Sækken. 86, akkompagneret af pianisten Torben Kjær synger han Jan Toftlund og Erik Grips "Små-Skak" på Toften, en plade til minde om Jan Toftlund, som døde i 1993.
Würgler har skrevet musik til filmene "Nederst Til Venstre" og "Deadline", samt en del teatermusik.
I 1989 deltog Würgler som sangskriver i Melodi Grand Priks med "Du Er Mit Indre Marked", sunget af Pia Cohen, Bifrost. Det blev til en fjerdeplads, og til et humoristisk indslag, idet sangen handlede om danskernes forhold til EU og det indre marked.
I 1989 opstillede Würgler som kandidat for Folkebevægelse imod EF-Unionen til EU-parlamentet og blev valgt som 1. suppleant. Han deltog igen som kandidat til samme valg i 94. Var opstillet for Folketinget for Enhedslisten i 89 og 94, dog uden at opnå valg. Würgler har desuden været særdeles aktiv på det musikorganisatoriske område, som han har været med til at forny. Han skrev allerede om musikpolitiske emner i Politisk Revy i slutningen af 60´erne. Han var den første rytmiske musiker i Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg, som uddeler penge til komponister. Han har i mere end tredive år været formand for DJBFA, som han har været med til at stifte. Det er landets største forening for komponister og sangskrivere med over 900 medlemmer. Würgler har været formand for KODA 89-91, 97-99 og 03-05 – et arbejde, som er vokset kolossalt med den teknologiske medieudvikling. Han har bl.a. været med til at få indført vederlag til kunstnere fra salget af blanke bånd og cd´er. Ha har siden 92 været formand for organisationen BÅNDKOPI Copydan, som indkasserer betydelige midler til honorering og støtte pladekunstnere. I 1996 70 millioner kroner. Würgler var i høj grad ildsjæl bag projektet om at få afskaffet punktafgiften på plader. Han har gennem årene været en flittig debattør i tidsskrifter og aviser og har ihærdigt kæmpet for sine kollegaers rettigheder. Han var 85-86 leder af Roskilde kulturhus og 92-95 lærer på Den Rytmiske Højskole i Vig.
I april 2007 er Würgler fratrådt som formand for DJBFA. Nov. 2007 modtog Arne Würgler Gelsted, Kirk og Scherfig prisen
CV i kort form:
ARNE WÜRGLER
Dansk sanger, komponist, sangskriver, musiker (sanger, guitarist og bassist) og kulturpolitiker. Født 30 oktober 1943 i København.
Klassisk sproglig student, Statens Studenterkursus.
Uafsluttede studier på Københavns Universitet (Dansk, Teaterhistorie/Filmkundskab og Sammenlignende Litteratur).
Undervisning i kontrabas af Louis Hegner (Kgl. Kapel) og Preben Fahnøe.
Debuterede 1957 som kontrabassist i TV med børneorkestret Jazzin’ Babies.
Jazzmusiker:
Spacemen bl.a. sammen med Lennart Ricard (piano) og Peter Madsen (trompet). Vindere af TONO og Ekstrabladets Jazzkonkurrence.
Triosamarbejde med pianisten Ole Kjær.
Karsten Vogels Kvartet og Giorgio Musoni (afrikanske trommer).
Beat og Rock:
Bassist i Burnin Red Ivanhoe, High Crossfield, PAN og Blast Furnace.
Folk:
Samarbejde med Benny Holst, Trille, Niels Pedersen, Lone Kellermann og Eva Madsen i SØMANDEN OG STJERNERNE.
Turnerer flittigt i Danmark og i det øvrige Skandinavien, samt bl.a. Tyskland, DDR og Cuba.
Musik til Film og teater:
Deadline (Stellan Olson), DR, SR, Folketeatret, Det Danske Teater, Halmtorvets teater og Fiolteatret
Kabaretforestillinger med bl.a. Trille, Nils Tuxen og Anders Koppel
Deltager i Dansk Melodi Grand Prix 1989 med sangen ”Du er mit indre marked” sunget af Pia Cohn. Sangen bliver nr. 4.
Organisationsarbejde:
Medstifter og formand for DJBFA, Danske Jazz, Beat- og Folkemusikautorer,
Medlem af tremandsudvalget for musik i STATENS KUNSTFOND.
Medlem af KODÁs Råd
Formand for KODA
Medlem af bestyrelsen i KMO (DMF)
Medlem af DMF’s Hovedbestyrelse
Medlem af repræsentantskabet i STATENS KUNSTFOND
Formand for BÅNDKOPI i COPYDAN
Medlem af Nordisk Copyrights bestyrelse (NCB)
Medlem af bestyrelsen GRIBVAND Gribskov kommune
Medlem af bestyrelsen for LAG Gribskov-Halsnæs
Stillinger:
Ib Dam Film
Lanterna Film
Leder af Roskilde Kulturhus
Beredskabskommissionen, Gentofte Kommune.
Vurderingsmand, Gentofte Kommune.
Højskolelærer, Den Rytmiske Højskole
Politisk arbejde:
1989 og 1994 Kandidat for Folkebevægelsen imod EF til EU-parlamentet.
1989 og 1994 Kandidat til Folketinget for Enhedslisten.
Medlem af bestyrelsen for Fredbogård, udpeget af Gribskov Byråd 2017
2022 Medlem af bestyrelsen for GRIBVAND
2022 Medlem af bestyrelsen for LAG Gribskov-Halsnæs
Pladeudgivelser med Rockgrupperne: Burnin Red Ivanhoe 1969, PAN 1970 og Blast Furnace 1971
Pladeudgivelser med Benny Holst:
SKOLESANGE 1971
EUROPASANGE 1972
LÆRLINGESANGE 1973
HVORLÆNGE ENDNU 1974
DEN SIDSTE OLIE 1975
AGITPOP 1996
Solopladeudgivelser:
Frispark 1974 lp
Så er vi nået dertil - sange fra en kold tid 1977 lp
Med egne ord 1980 lp
Hold fast engel 1983 lp
Amerikasange 1995 cd
En Hjertesag 2009 (album)
DET DER ER 2014 (album)
Huset Brænder 2020 (album)
Farvel Lucky Løkke (single udelukken på nettet)
Hjertesuk 2023 (4 sange udelukkende på nettet)
Priser:
Sømandsforbundets Kulturpris 1989
Jord og Betonarbejdernes (3F) kulturpris 1996
Scherfig, Gelsted og Kirk Prisen 2008
DJBFAs hæderspris 2009
FREDSPRIS fra KUNSTNERE FOR FRED 2017
Fagbevægelsens Hovedorganisations (LO og FTF) kulturpris 2020
HISTORIEN OM AGITPOP og HOLST & WÜRGLER
I 1971 var DEN FØRSTE MAJ udkommet på det antiimperialistiske forlag DEMOS. Omtrent samtidig havde forestillingen HUSKER DU VOR SKOLETID premiere på FIOLTEATRET. Sangene fra stykket udgav vi på SKOLESANGE. Forlaget DEMOS arbejdede kun med ulønnede aktivister, det ville vi naturligvis ikke forlange af vores professionelle studiemusikere, de skulle have en tarifmæssig betaling, så vi lavede vores eget forlag AGITPOP – selv var vi naturligvis aktivister!
I tidens ånd kaldte vi os for et produktionskollektiv. Det bestod i starten af folk fra forestillingen: Stina Fernström, Benny Holst, Jesper Jensen, Lone Lindorff (skuespiller), Jacob Oschlag (instruktør), Per Schlutz og Arne Würgler. Vi organiserende os som en selvejende institution, lånte penge, bl.a. hos Jacob, som havde nogen, og producerede pladen.
Efter nogle år trak nogle af folkene sig ud, og gruppen bestod så af Benny, Arne og Jesper – plus Jacob som rådgiver. I 1972 producerede vi i samarbejde med FAGLIG UNGDOM på Fyn LÆRLINGESANGE (EP), og siden EUROPASANGE til støtte for kampen mod EF. Da klassekampen spidsede til efter oliekrisen, producerede vi HVORLÆNGE ENDNU med temaer fra arbejdslivet. I forbindelse med kampen mod A-kraften lavede vi DEN SIDSTE OLIE, hvor vi forbandt A-kraft og imperialisme med hinanden.
Det var bevægelsernes tid. Det gav os gode distributionsmuligheder: møder, demonstrationer, bogcafeer over hele landet – og pladerne gik ganske godt. Vores pris var fastsat, så fortjeneste blev der aldrig tale om; der gik en række år, før Jacob fik sine penge tilbage. Sangene fra pladerne blev sunget rundt omkring af Benny og Arne, som stillede op overalt, uden hensyn til den voksende sekterisme og splittelse. Det vi havde at sige, gjaldt socialismen og antiimperialisme: det vi kunne være enige om på ventrefløjen.
Nogle af sangen fandt vej ind i ARBEJDERSANGBOGEN – og ret hurtigt ud igen.. En hel del fandt vej ind i alternative – rødere – sangbøger. For en sikkerhedsskyld udgav vi også vor egen sangbog DANMARX MELODIBOG 1 (1975). Desværre kom nr. 2 aldrig; andre ting tog vores kræfter i sidste halvdel af halvfjerdserne…
1992 Europasange
1. Kai og konen 3:04 Jesper Jensen/Benny Holst
Medvirkende:Benny Holst (vokal)
Flemming Ostermann (guitar)
Jens Rugsted (bas)
Bjørn Uglebjerg (trommer)
2. Hvor er far 3:19: Jesper Jensen/Arne Würgler
Medvirkende:
Arne Würgler (vocal)
Nils Tuxen (guitar)
Charlie McCoy (harpe, guitar)
Kenny Malone (trommer)
Spacy Brannon (bas)
Lecia Sundstrøm (kor)
Flemming Ostermann (kor)
1977 Giv EF modstand
3. Valgsang 2:52 Jesper Jensen /Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:Benny Holst (vocal)Arne Würgler (vocal)
H.V. Ottesen (piano,trumpet)
Peter Abrahamsen (banjo)
Jens Rugsted (bas)
Jon Finsen (trommer)
1971 Den første maj
4. Sang om merværdi 2:25 Jesper Jensen/Benny Holst
5. Sang om bevidsthed 2:27 Jesper Jensen/Benny Holst
6. Sang om 1. maj 3:01 Jesper Jensen/Benny Holst
Medvirkende:
Benny Holst (vocal,guitar, mundharpe)
Vivi Jo Heede (vocal)Hans Henrik Koltze (guitar)
Mogens Pedersen (bas)
Niels Frølich (jødeharpe)
Jens Holst (harmonika. klaver)
Freddy Hansson (lyd)
1971 Skolesange
7. Sang om det knuste spejl 2:02 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
8. Drømmen om et sted 2:43 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:Benny Holst (vocal, guitar)
Arne Würgler (vocal, guitar, bas)
Fuzzy (klaver)
Thor Backhausen (orgel, fløjte)
Tom McEwan (trommer, percussion)
Freddy Hansson (lyd)
1972 Europasange
9. Sang om folkeafstemningen 3:25 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
10. Sang om arbejdskraftens frie bevæg. 2:33 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
11. Europavalsen 3:07 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
12. Det våde baltegn 3:28 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:Benny Holst (vocal, guitar, mundharbe)
Arne Würgler (vocal, guitar, bas)
Niels Vangkilde (guitar)
Egon Aagaard (harmonika)
Tom McEwan (trommer)
Theis Jensen (trompet)
Niels Frøhlich (jødeharpe)
Mikkel Bayer (violin)Freddy Hansson (lyd)
1973 Hvorlænge endnu
13. Tidsstudiemanden 3:01 Benny Holst/Benny Holst14. Driftlederens sang* 2:21 Benny Holst/Benny Holst
Medvirkende:
Benny Holst (vocal, guitar)
Lotte Olsen (vocal)
Lone Lindroff (vocal)
Peter Thorup (guitar)
Rod Sinclair (guitar)*
Knut Henriksen (bas)
Ken Gudman Rasmussen (trommer)
Freddy Hansson (lyd)
1974 Lærlingesange
15. Mesters tale 2:03 Per Schultz/Benny Holst & Arne Würgler
16. Røde Wilfred * 4:24 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
17. En løn til at leve af 3:03 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:
Benny Holst (vocal, guitar)
Arne Würgler (vocal, guitar, bas)
Fuzzy (piano, klarinet)
Niels Vangkilde (guitar)
Tom McEwan (trommer)
Michael Friis (bas)
Ole Fick (guitar)*
H.V. Ottensen (piano)*
Jens Rusted (bas)*
Holger Laumann (trommer)*
Freddy Hansson (lyd)
1975 Frispark
18. Sang om at samle kræfter 3:13 Arne Würgler/Arne Würgler
19. Det er nu 3:42 Jesper Jensen/ArneWürgler
Medvirkende:
Arne Würgler (vocal, guitar)
Fuzzy (piano)
Niels Vangkilde (guitar)
Michael Friis (bas)
Tom McEwan (trommer)
Nils Tuxen (drobro)
Peter Bastian (klarinet)
Egon Aagaard (harmonika)
John Ravn (percusion)
1976 Den Sidste Olie
20. Sang om imperialismen 4:31 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
21. Sang om A-kraft 3:30 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
22. Nej til kernekraft 2:15 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
23. Den menskelige faktor 3:28 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:
Benny Holst (vocal, guitar)
Arne Würgler (vocal, guitar)
Ole Fick (guitar)
Anders Koppel (piano, orgel)
Tom McEwan (trommer)
Ole Fick (guitar)
Michael Friis (bas)
1977 Så er vi nået dertil
24. Det er os der bygger op 3:46 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:Arne Würgler (vocal)
Peter Bastian (klarinet)
Anders Koppel (piano)
Mehmet Ozan (guitar)
Jens Rugsted (bas)
I efteråret 93 rejste Würgler til Nashville, Tennessee, hvor han mødte nogle musikere, han havde lyst til at indspille med. I efteråret tog han derover igen, sammen med Nils Tuxen og Torben Kjær, klaver og indspillede Amerikasange med bl.a. mundharpelegenden Charlie McCoy. Würgler skrev al musik og de danske tekster, og optagelserne blev mixet i Danmark af Flemming Ostermann. Som vokalist medvirkede Lecia Lundstrøm, ex-Laban. Musikken blev arrangeret af Nils Tuxen og blandt sangene var f.eks. "Lad hunden få lidt me´r", tilegnet Würglers gamle skolekammerat, Venstre-folketingsmedlemmet Birthe Rønn Hornbech!
2007 Deler Würgler koncerter med Michael Wiehe i København og Århus
2009 Udgav Würgler cd album: EN HJERTESAG i samarbejde med Nils Tuxen. Banjospiller Sine Bach Rüttel medvirker på flere sange.
2012 medvirker Würgler på "Woody på dansk" i anledning af Woodys Guthies 100 år dag med sangen HJEMLØS.
2013 deltog Würgler sammen med cubanske musikere i en koncert i DR´s koncertsal i anledningen af 40 året for militærkuppet i Chile. Würgler optrådte med Sine Bach Rüttel, Danmarks bedste kvindelige banjospiller, Nils Tuxen på guitar og den forrygende unge cubanske bassist, Yasser Pino Morejon og cubanske perk. Yohan Roman. Sammen fremførte de en række nye sange.
2013 Udgav Würgler i anledning af sin 70 år fødselsdag cd album DET DER ER i samarbejde med Nils Tuxen og medvirken af Sine Bach Rüttel. CD'en nomineres senere til DMA FOLK.
2015 Tager Würgler på efterårstour med ARNE WÜRGLER BAND: Würgler sang/guitar, Sine Bach Rüttel sang/banjo, Nils Tuxen guitar, Yasser Pino kontrabas og Yohan Ramon perk.
Diverse
Würgler har produceret for gruppen Valseværket og den grønlandske sanger Rasmus Lyberth, Viljen er styrke, (Demos). Han sang sin egen Terror på Niels Skousen ep´en 4 sange til Jaime (Okusono Martinez, 1977), og medvirkede med Gitte Bruun og Niels Hofman fra Skilfinger på lp´en Vi Køber Ikke Pakken I Sækken. 86, akkompagneret af pianisten Torben Kjær synger han Jan Toftlund og Erik Grips "Små-Skak" på Toften, en plade til minde om Jan Toftlund, som døde i 1993.
Würgler har skrevet musik til filmene "Nederst Til Venstre" og "Deadline", samt en del teatermusik.
I 1989 deltog Würgler som sangskriver i Melodi Grand Priks med "Du Er Mit Indre Marked", sunget af Pia Cohen, Bifrost. Det blev til en fjerdeplads, og til et humoristisk indslag, idet sangen handlede om danskernes forhold til EU og det indre marked.
I 1989 opstillede Würgler som kandidat for Folkebevægelse imod EF-Unionen til EU-parlamentet og blev valgt som 1. suppleant. Han deltog igen som kandidat til samme valg i 94. Var opstillet for Folketinget for Enhedslisten i 89 og 94, dog uden at opnå valg. Würgler har desuden været særdeles aktiv på det musikorganisatoriske område, som han har været med til at forny. Han skrev allerede om musikpolitiske emner i Politisk Revy i slutningen af 60´erne. Han var den første rytmiske musiker i Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg, som uddeler penge til komponister. Han har i mere end tredive år været formand for DJBFA, som han har været med til at stifte. Det er landets største forening for komponister og sangskrivere med over 900 medlemmer. Würgler har været formand for KODA 89-91, 97-99 og 03-05 – et arbejde, som er vokset kolossalt med den teknologiske medieudvikling. Han har bl.a. været med til at få indført vederlag til kunstnere fra salget af blanke bånd og cd´er. Ha har siden 92 været formand for organisationen BÅNDKOPI Copydan, som indkasserer betydelige midler til honorering og støtte pladekunstnere. I 1996 70 millioner kroner. Würgler var i høj grad ildsjæl bag projektet om at få afskaffet punktafgiften på plader. Han har gennem årene været en flittig debattør i tidsskrifter og aviser og har ihærdigt kæmpet for sine kollegaers rettigheder. Han var 85-86 leder af Roskilde kulturhus og 92-95 lærer på Den Rytmiske Højskole i Vig.
I april 2007 er Würgler fratrådt som formand for DJBFA. Nov. 2007 modtog Arne Würgler Gelsted, Kirk og Scherfig prisen
CV i kort form:
ARNE WÜRGLER
Dansk sanger, komponist, sangskriver, musiker (sanger, guitarist og bassist) og kulturpolitiker. Født 30 oktober 1943 i København.
Klassisk sproglig student, Statens Studenterkursus.
Uafsluttede studier på Københavns Universitet (Dansk, Teaterhistorie/Filmkundskab og Sammenlignende Litteratur).
Undervisning i kontrabas af Louis Hegner (Kgl. Kapel) og Preben Fahnøe.
Debuterede 1957 som kontrabassist i TV med børneorkestret Jazzin’ Babies.
Jazzmusiker:
Spacemen bl.a. sammen med Lennart Ricard (piano) og Peter Madsen (trompet). Vindere af TONO og Ekstrabladets Jazzkonkurrence.
Triosamarbejde med pianisten Ole Kjær.
Karsten Vogels Kvartet og Giorgio Musoni (afrikanske trommer).
Beat og Rock:
Bassist i Burnin Red Ivanhoe, High Crossfield, PAN og Blast Furnace.
Folk:
Samarbejde med Benny Holst, Trille, Niels Pedersen, Lone Kellermann og Eva Madsen i SØMANDEN OG STJERNERNE.
Turnerer flittigt i Danmark og i det øvrige Skandinavien, samt bl.a. Tyskland, DDR og Cuba.
Musik til Film og teater:
Deadline (Stellan Olson), DR, SR, Folketeatret, Det Danske Teater, Halmtorvets teater og Fiolteatret
Kabaretforestillinger med bl.a. Trille, Nils Tuxen og Anders Koppel
Deltager i Dansk Melodi Grand Prix 1989 med sangen ”Du er mit indre marked” sunget af Pia Cohn. Sangen bliver nr. 4.
Organisationsarbejde:
Medstifter og formand for DJBFA, Danske Jazz, Beat- og Folkemusikautorer,
Medlem af tremandsudvalget for musik i STATENS KUNSTFOND.
Medlem af KODÁs Råd
Formand for KODA
Medlem af bestyrelsen i KMO (DMF)
Medlem af DMF’s Hovedbestyrelse
Medlem af repræsentantskabet i STATENS KUNSTFOND
Formand for BÅNDKOPI i COPYDAN
Medlem af Nordisk Copyrights bestyrelse (NCB)
Medlem af bestyrelsen GRIBVAND Gribskov kommune
Medlem af bestyrelsen for LAG Gribskov-Halsnæs
Stillinger:
Ib Dam Film
Lanterna Film
Leder af Roskilde Kulturhus
Beredskabskommissionen, Gentofte Kommune.
Vurderingsmand, Gentofte Kommune.
Højskolelærer, Den Rytmiske Højskole
Politisk arbejde:
1989 og 1994 Kandidat for Folkebevægelsen imod EF til EU-parlamentet.
1989 og 1994 Kandidat til Folketinget for Enhedslisten.
Medlem af bestyrelsen for Fredbogård, udpeget af Gribskov Byråd 2017
2022 Medlem af bestyrelsen for GRIBVAND
2022 Medlem af bestyrelsen for LAG Gribskov-Halsnæs
Pladeudgivelser med Rockgrupperne: Burnin Red Ivanhoe 1969, PAN 1970 og Blast Furnace 1971
Pladeudgivelser med Benny Holst:
SKOLESANGE 1971
EUROPASANGE 1972
LÆRLINGESANGE 1973
HVORLÆNGE ENDNU 1974
DEN SIDSTE OLIE 1975
AGITPOP 1996
Solopladeudgivelser:
Frispark 1974 lp
Så er vi nået dertil - sange fra en kold tid 1977 lp
Med egne ord 1980 lp
Hold fast engel 1983 lp
Amerikasange 1995 cd
En Hjertesag 2009 (album)
DET DER ER 2014 (album)
Huset Brænder 2020 (album)
Farvel Lucky Løkke (single udelukken på nettet)
Hjertesuk 2023 (4 sange udelukkende på nettet)
Priser:
Sømandsforbundets Kulturpris 1989
Jord og Betonarbejdernes (3F) kulturpris 1996
Scherfig, Gelsted og Kirk Prisen 2008
DJBFAs hæderspris 2009
FREDSPRIS fra KUNSTNERE FOR FRED 2017
Fagbevægelsens Hovedorganisations (LO og FTF) kulturpris 2020
HISTORIEN OM AGITPOP og HOLST & WÜRGLER
I 1971 var DEN FØRSTE MAJ udkommet på det antiimperialistiske forlag DEMOS. Omtrent samtidig havde forestillingen HUSKER DU VOR SKOLETID premiere på FIOLTEATRET. Sangene fra stykket udgav vi på SKOLESANGE. Forlaget DEMOS arbejdede kun med ulønnede aktivister, det ville vi naturligvis ikke forlange af vores professionelle studiemusikere, de skulle have en tarifmæssig betaling, så vi lavede vores eget forlag AGITPOP – selv var vi naturligvis aktivister!
I tidens ånd kaldte vi os for et produktionskollektiv. Det bestod i starten af folk fra forestillingen: Stina Fernström, Benny Holst, Jesper Jensen, Lone Lindorff (skuespiller), Jacob Oschlag (instruktør), Per Schlutz og Arne Würgler. Vi organiserende os som en selvejende institution, lånte penge, bl.a. hos Jacob, som havde nogen, og producerede pladen.
Efter nogle år trak nogle af folkene sig ud, og gruppen bestod så af Benny, Arne og Jesper – plus Jacob som rådgiver. I 1972 producerede vi i samarbejde med FAGLIG UNGDOM på Fyn LÆRLINGESANGE (EP), og siden EUROPASANGE til støtte for kampen mod EF. Da klassekampen spidsede til efter oliekrisen, producerede vi HVORLÆNGE ENDNU med temaer fra arbejdslivet. I forbindelse med kampen mod A-kraften lavede vi DEN SIDSTE OLIE, hvor vi forbandt A-kraft og imperialisme med hinanden.
Det var bevægelsernes tid. Det gav os gode distributionsmuligheder: møder, demonstrationer, bogcafeer over hele landet – og pladerne gik ganske godt. Vores pris var fastsat, så fortjeneste blev der aldrig tale om; der gik en række år, før Jacob fik sine penge tilbage. Sangene fra pladerne blev sunget rundt omkring af Benny og Arne, som stillede op overalt, uden hensyn til den voksende sekterisme og splittelse. Det vi havde at sige, gjaldt socialismen og antiimperialisme: det vi kunne være enige om på ventrefløjen.
Nogle af sangen fandt vej ind i ARBEJDERSANGBOGEN – og ret hurtigt ud igen.. En hel del fandt vej ind i alternative – rødere – sangbøger. For en sikkerhedsskyld udgav vi også vor egen sangbog DANMARX MELODIBOG 1 (1975). Desværre kom nr. 2 aldrig; andre ting tog vores kræfter i sidste halvdel af halvfjerdserne…
1992 Europasange
1. Kai og konen 3:04 Jesper Jensen/Benny Holst
Medvirkende:Benny Holst (vokal)
Flemming Ostermann (guitar)
Jens Rugsted (bas)
Bjørn Uglebjerg (trommer)
2. Hvor er far 3:19: Jesper Jensen/Arne Würgler
Medvirkende:
Arne Würgler (vocal)
Nils Tuxen (guitar)
Charlie McCoy (harpe, guitar)
Kenny Malone (trommer)
Spacy Brannon (bas)
Lecia Sundstrøm (kor)
Flemming Ostermann (kor)
1977 Giv EF modstand
3. Valgsang 2:52 Jesper Jensen /Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:Benny Holst (vocal)Arne Würgler (vocal)
H.V. Ottesen (piano,trumpet)
Peter Abrahamsen (banjo)
Jens Rugsted (bas)
Jon Finsen (trommer)
1971 Den første maj
4. Sang om merværdi 2:25 Jesper Jensen/Benny Holst
5. Sang om bevidsthed 2:27 Jesper Jensen/Benny Holst
6. Sang om 1. maj 3:01 Jesper Jensen/Benny Holst
Medvirkende:
Benny Holst (vocal,guitar, mundharpe)
Vivi Jo Heede (vocal)Hans Henrik Koltze (guitar)
Mogens Pedersen (bas)
Niels Frølich (jødeharpe)
Jens Holst (harmonika. klaver)
Freddy Hansson (lyd)
1971 Skolesange
7. Sang om det knuste spejl 2:02 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
8. Drømmen om et sted 2:43 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:Benny Holst (vocal, guitar)
Arne Würgler (vocal, guitar, bas)
Fuzzy (klaver)
Thor Backhausen (orgel, fløjte)
Tom McEwan (trommer, percussion)
Freddy Hansson (lyd)
1972 Europasange
9. Sang om folkeafstemningen 3:25 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
10. Sang om arbejdskraftens frie bevæg. 2:33 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
11. Europavalsen 3:07 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
12. Det våde baltegn 3:28 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:Benny Holst (vocal, guitar, mundharbe)
Arne Würgler (vocal, guitar, bas)
Niels Vangkilde (guitar)
Egon Aagaard (harmonika)
Tom McEwan (trommer)
Theis Jensen (trompet)
Niels Frøhlich (jødeharpe)
Mikkel Bayer (violin)Freddy Hansson (lyd)
1973 Hvorlænge endnu
13. Tidsstudiemanden 3:01 Benny Holst/Benny Holst14. Driftlederens sang* 2:21 Benny Holst/Benny Holst
Medvirkende:
Benny Holst (vocal, guitar)
Lotte Olsen (vocal)
Lone Lindroff (vocal)
Peter Thorup (guitar)
Rod Sinclair (guitar)*
Knut Henriksen (bas)
Ken Gudman Rasmussen (trommer)
Freddy Hansson (lyd)
1974 Lærlingesange
15. Mesters tale 2:03 Per Schultz/Benny Holst & Arne Würgler
16. Røde Wilfred * 4:24 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
17. En løn til at leve af 3:03 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:
Benny Holst (vocal, guitar)
Arne Würgler (vocal, guitar, bas)
Fuzzy (piano, klarinet)
Niels Vangkilde (guitar)
Tom McEwan (trommer)
Michael Friis (bas)
Ole Fick (guitar)*
H.V. Ottensen (piano)*
Jens Rusted (bas)*
Holger Laumann (trommer)*
Freddy Hansson (lyd)
1975 Frispark
18. Sang om at samle kræfter 3:13 Arne Würgler/Arne Würgler
19. Det er nu 3:42 Jesper Jensen/ArneWürgler
Medvirkende:
Arne Würgler (vocal, guitar)
Fuzzy (piano)
Niels Vangkilde (guitar)
Michael Friis (bas)
Tom McEwan (trommer)
Nils Tuxen (drobro)
Peter Bastian (klarinet)
Egon Aagaard (harmonika)
John Ravn (percusion)
1976 Den Sidste Olie
20. Sang om imperialismen 4:31 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
21. Sang om A-kraft 3:30 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
22. Nej til kernekraft 2:15 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
23. Den menskelige faktor 3:28 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:
Benny Holst (vocal, guitar)
Arne Würgler (vocal, guitar)
Ole Fick (guitar)
Anders Koppel (piano, orgel)
Tom McEwan (trommer)
Ole Fick (guitar)
Michael Friis (bas)
1977 Så er vi nået dertil
24. Det er os der bygger op 3:46 Jesper Jensen/Benny Holst & Arne Würgler
Medvirkende:Arne Würgler (vocal)
Peter Bastian (klarinet)
Anders Koppel (piano)
Mehmet Ozan (guitar)
Jens Rugsted (bas)